MAKLUKZAT

Het Project

Maklukzat is een prachtig concept om onder andere jongeren écht in beweging te krijgen op elk onderwerp. Het is een spel waarbij we de jongeren een vraag stellen in relatie tot een onderwerp waardoor ze worden uitgedaagd om op onderzoek uit te gaan. Ze maken dit onderwerp eigen, en maken er een eigen campagne over. 

Met een aantal opdrachten zetten we ze op het goede spoor waarbij het totale resultaat uiteindelijk een prachtige, eigen campagne is waarbij jongeren op een hele mooie manier hun boodschap delen met leeftijdgenoten, ouders, docenten en andere doelgroepen. Het spel wordt, als het om kinderen of jongeren gaat, vaak met meerdere scholen samen gespeeld zodat de verschillende teams elkaar ook kunnen inspireren. Maar het spel is ook uitstekend te spelen in andere verbanden of gewoon binnen één school.

Succesfactoren: een enthousiaste/betrokken begeleider die op proces stuurt en helpt te ordenen, vertrouwen in de aanpak, inpassing op maat per gebruiker.
We haken bij jongeren aan op: talent, interesse, eigenaarschap, prijzen en/of spel. Hierdoor zijn de betrokken jongeren tot bijzondere dingen in staat!

Maklukzat kan eigenlijk op alle thema's worden ingezet (voor jong én oud) waaronder: alcoholgebruik, roken, drugsgebruik, gezonde voeding, criminaliteit, bevordering wijkcohesie, meer bewegen, risico's social media, pesten, sexualiteit, tolerantie, zwerfvuil, energiebesparing, milieubewustzijn, enzovoort.

Gezamenlijk initiatief

Maklukzat is een gezamenlijk initiatief van de Drentse gemeenten (VDG), Verslavingszorg Noord­Nederland, GGD Drenthe, Politie Drenthe, de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit en Koninklijke Horeca Nederland.Dit project was actief van 2011 - 2015.